Publicerad den 06 Dec 2021
Den 6 december, på Finlands självständighetsdag, hade vi besök av Ulf Skinnar, som med stort engagemang berättade om Finland under de drygt 100 åren som ryskt territorium 1809-1917. Ulf är historiker och arbetar sedan tre år på Gripsholmsskolan där han undervisar i samhällskunskap och religion.
 
Ulf visade många fina bilder om hur Finland, som tidigare var en del av Sverige, blev ryskt. År 1807 hölls ett möte mellan Alexander 1 och Napoleon där den svenska frågan diskuterades. Sverige inklusive Finland var vid den tiden självständigt medan övriga Europa lydde under Napoleon. Resultatet av mötet blev att Finland angreps av Ryssland året därpå. 
 
När Ryssland angrep Finland beordrade Gustav IV Adolf sina trupper att retirera norrut på vårvintern 1808. En framryckning av den finska armén skulle sedan komma under sommaren, men efter många drabbningar tvingades Sverige till slut avskriva sig alla anspråk på Finland, som istället blev en del av det ryska storfurstendömet.

Under Ryssland fick Finland behålla de svenska lagarna, sina språk, sin religion och de fick en egen lantdag. Däremot fick de inte ha någon egen armé.  
På 1860-talet stärks Finlands självständiga ställning under Ryssland ytterligare och vid lantdagen 1863 blir finskan det andra nationalspråket. En egen valuta, mark och penni, införs 1865 och handel och industriell utveckling blomstrar.
Men under tsaren Alexander III stramades tyglarna åt och missnöjet växte i både Finland och Ryssland. Tankar om frihet började spira i Finland och den 6 december 1917 uppnås självständighet.
 
Vi hoppas att Ulf kommer tillbaka och berättar mera för han fick rungande applåder av åhörarna!