Publicerad den 21 Apr 2022
Veckans föredrag gavs av Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg.  
Jim berättade med sedvanlig inlevelse (för de som besökt hans många föredrag på slottet) om Gustav III’s kavaljersflygel, som byggdes under åren från 1773 och ca 20 år framåt. Gustav III bodde själv på slottet 1783-85, och hade ganska naturligt stor inverkan på hur flygeln byggdes. 
Han hade anlitat en Fredrik Adolf Kronstedt som arkitekt, och kombinationen var tydligen inte helt lyckad.  Kungen hade alltid bråttom, enligt Jim, och mycket arbete med grunder och fundament slarvades över, och resultatet ser man nu.  
Flygeln består av ett stort antal rum i flera våningar, där varje gästrum har ett litet förrum för tjänstefolket.  Rummen har använts som hotell långt fram på 70-talet, men står nu oanvända. Vissa bekvämligheter har installerats, som vattentoaletter och elektricitet.
 
Det var inte förrän förra året, då man började med en renovering av flygeln, som alla brister, mögel och fuktskador upptäcktes, och mycket av t.ex. golven har fått göras om i grunden.
 
Jim visade bilder på gamla ritningar på utbyggnaden, både realiserade och kungens mer eller mindre realsitiska önskemål som aldrig utfördes. Kungen hade stora planer på att skapa ett palats, men detta flyttades istället till Haga.
 
Mycket av gamla textilier, tapeter, möbler, speglar och annan inredning finns fortfarande kvar i originalskick, och kan beskådas på de rundvandringar som anordnas.  Ett problem man har är hur föremålen ska skyddas från stöld och åverkan, antingen genom att inte tillåta tillgång till vissa rum eller genom att ha små grupper som lättar kan kontrolleras.