Internationella poliodagen 24 oktober

Samverkan mellan globala organisationer nära att helt utrota Polio

Polio har genom årtusenden varit ett gissel för mänskligheten. I mumier från cirka 100 f.Kr. har tecken på polio hittats. Polio orsakas av virus. Spridningen sker genom förorenat vatten.
Under 1940- och 1950-talen drabbades USA och Västeuropa av epidemier (USA utvecklade vaccinerna). I Sverige drog en epidemi fram 1954. Cirka 3.000 personer blev förlamade. Framför allt drabbades barn av sjukdomen, som förr var mera känd som barnförlamning.
Internationella poliodagen 24 oktober 2027-06-23 22:00:00Z 0

Storslam för klubben i distriktsmästerskapen

2020 års DMIPDG Guje Axelsson överlämnar lagpriset till det segrande laget ifrån Mariefred RK i golf avgjordes, i regi av Mariefred RK – Lottie, Bertil Björn och Lars Olof - på Gripsholms Golfklubb den 4 september.

En nyhet i år var att det inte bara var Rotarymedlemmar som fick vara med och tävla. Det bjöds även in till en helt ny klass kallad ”medföljande”. Tanken var att det inte bara är vi medlemmar som ska ha kul på golfbanan utan att vi också kan bjuda med våra golfkompisar som kanske också kan vara potentiella medlemmar. Idén är stulen ifrån Värmdö-Skärgård RK som, i flera år, har gjort på samma sätt när man bjuder in till Rotarygolfen på Norråva.

Totalt var vi 40 deltagare, varav 12 var medföljare. De 28 Rotarymedlemmarna tävlade om lagpriset –- de tre bästa från varje klubb. Priset är ett vandringspris i form av en vacker tennskål. Individuellt tävlar man också om ett vandringspris, Pauls Planka. Dessutom fanns ett prisbord för både ”Rotary- och den ”Öppna” klassen.

Vi var framgångsrika och vann, genom Björn, Lars Olof och Lottie Orrvik, för andra året i följd lagpriset. Björn segrade dessutom individuellt och tog därmed hem Pauls Planka med utomordentliga 67 slag – en värdig vinnare!

Från arrangörshåll vill vi tacka alla deltagare för i år och hälsa såväl er som nya deltagare varmt välkomna tillbaka nästa år.

Storslam för klubben i distriktsmästerskapen 2027-06-12 22:00:00Z 0

Att finna en fristad

story-thumbnail
Angalia Bianca hade i åratal sovit i övergivna byggnader över hela Chicago. Hon stal, hon använde droger. Hon åkte in och ut ur fängelse för förfalskning, stöld, intrång och innehav av narkotika. Men efter att hon landat i fängelse för sjunde gången, hade något förändrats. Bianca visste att hon ville ha ett bättre liv. Och hon visste precis vad hon skulle göra. Efter att ha avtjänat sin tid, sökte Bianca hjälp hos en lokal organisation för hemlösa. De såg till att hon fann en fristad i deras boende i stadsdelen Rogers Park. Bianca följde programmet noggrant, hon deltog i alla obligatoriska möten, klarade drogtesterna och anmälde sig regelbundet.
Att finna en fristad 2018-03-27 22:00:00Z 0

Rädda liv i Ghana

story-thumbnail
Hur är det att ta ett stort team till Afrika? Det har förmodligen varit en av de mest givande upplevelserna i mitt liv. I mitten av februari började jag leda rotarymedlemmar från hela östkusten i USA genom Ghana. Jag har försökt att ge teamet ett ghanskt välkomnande som jag fått på mina tidigare resor. En omfattande resa är en verklig välsignelse eftersom varje person ser Ghana och vårt arbete på olika sätt.
En höjdpunkt för teamet var att hälsa på hövdingen av Sagadugu. De blev engagerade att köpa getter och mat till barn i byarna där jag stöder åtta stycken kyrkor. Det var fint att träffa pastorerna i de flesta av de åtta kyrkorna,  men jag var tvungen att förklara att vi var bara på genomresa på väg till Bolgatanga.
Rädda liv i Ghana 2018-03-27 22:00:00Z 0

Att hjälpa människor med funktionsnedsättning göra sin egen musik

story-thumbnail
Musik har varit en viktig del i att skapa ett vanligt liv för elever med funktionsnedsättning på Paul Harris musikskola i Lublin, Polen. Skolan grundades av rotarymedlemmar och har 20 elever med olika funktionshinder, inklusive Downs syndrom, autism och synskador. Lublin-Centrum-Marie Curie-Sklodowska Rotary Club har finansierat skolan med hjälp av Rotary Foundations matchande bidrag och Henryk Wieniawski Musikaliska Sällskap, som inrymmer skolan.
Att hjälpa människor med funktionsnedsättning göra sin egen musik 2018-03-27 22:00:00Z 0 musik