Såg medierna det komma?

Publicerad den 30 Nov 2023
Journalisten Jörgen Huitfeldt var tidigare anställd på Sveriges Radio, Ekoredaktionen, 1998 - 2017 och arbetade där såväl som reporter, programledare och producent. Under den senare delen av sin anställningstid funderade han mycket över mediernas roll i civilsamhället och hur den faktiskt sköttes.
Hans bild av det dåvarande medielandskapet var att allt ”hela tiden blev kortare, snabbare, mer präglat av flockmentalitet och omotiverad känslosamhet”. Funderingarna ledde så småningom att han sa upp sig från Sveriges Radio (och omedelbart blev bortretuscherad från en bild med programledare).

Han kom i kontakt med publikationen Kvartal, som då bestod av en blogg, där några få texter per månad publicerades. Kvartal drivs nu av Jörgen Huitfeldt och Ludde Hellberg, båda journalister. Man publicerar nu ett flertal genomarbetade texter och poddar om politik, samhälle och kultur varje vecka.
Såg medierna det komma? 2023-11-29 23:00:00Z 0

World´s Children´s Prize sedan år 2000

Publicerad den 21 Nov 2023
Magnus Bergmar, grundare av World´s Children´s Prize (WCP) berättade vad stiftelsen arbetat för sedan år 2000.
WCP driver världens största årliga utbildning som stärker barn till att bli förändrare (changemaker). De kan sedan stå upp för allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Sedan år 2000 har nära 50 miljoner barn deltagit i WCP-programmet, mer än 650 000 av dem i Sverige. WCP ́s globala partnerorganisationer utbildar barn, som blir barnrättsambassadörer och förändrare i sina familjer och lokalsamhällen. Årligen utser World ́s Children ́s Prize ett antal barnrättshjältar, vars arbete inspirerar både barn och vuxna jorden runt.
World´s Children´s Prize sedan år 2000 2023-11-20 23:00:00Z 0

Upptäckten av Denisovamänniskan

Publicerad den 10 Nov 2023
Mattis Karlsson, Universitetslektor vid Linköpings Universitet, talade om sin avhandling. ”From Fossil to Fact – The Denisova Discovery as Scince in Action.

Denisovagrottan, Altajbergen i södra Sibirien är en permanent utgrävningsplats sedan 1980-talet. Där hittar man år 2008 en liten benbit – stor som en fingernagel – som man inte riktigt vet vad det är. Man bedömer att två laboratorier i världen har resurser för att ta reda på vad det är man har hittat. Man delar benbiten i två delar och skickar den ena till Max Plank Laboratoriet i Leipzig och den andra delen till Berkeley University. Vid Max Plank laboratoriet finns Svante Pääbo och ett forskarteam runt honom. Pääbo, som är genetiker, har forskat runt mänskligt DNA sedan länge och ¨knäckte¨ redan 2007 Neanderthalkoden. Teamet mal ner benbiten till ett pulver och börjar att DNA forska på detta pulver. Det visar sig att man får fram så mycket information att man inte själva tror att det kan vara riktigt. Man visar resultatet för Pääbo som gör bedömningen att detta inte kan vara fel utan att det är en riktig upptäckt. Den DNA-serie som man har fått fram innebär att man har upptäckt Denisovamänniskan. Det är inte en Homo Sapiens och inte en Neanderthalare utan en föregångare som levde för mellan 1 miljon och 40 000 år sedan. Pääbo tilldelas, som bekant, Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2022 för denna upptäckt.
Upptäckten av Denisovamänniskan 2023-11-09 23:00:00Z 0

Ålands särställning i Finland och Europa

Sten Palmgren, tidigare Lagstiftningsråd på Justitieministeriet i Finland. var i sin dåvarande tjänst föredragande i ålandsärenden för regeringen och den finländske presidenten.
Sten Palmgren inledde föredraget med att visa en karta över Åland med Sverige på den ena sidan och Finland på den andra och konstaterade att avståndet mellan Åland och Sverige är mycket kortare än avståndet mellan Åland och Helsingfors samtidigt som Ålands hav verkligen är öppet hav medan Åbolands skärgård binder samman Åland med det finländska fastlandet.

Därefter pekade föredragshållaren på några viktiga årtal på vägen fram mot vår tid den särställning Åland har i Finland och EU. Under åren 1100 - 1300 var Åland en del av Sverige. 1634 hänförs Åland till Åbo och Björneborg (då östra delen av Sverige). 1809 ansluts Åland som en del av Finland till Ryssland. 1854 utkämpas Krimkriget och som ett resultat av detta stadfästs Ålandsservitutet där Åland demilitariseras. 1917 blir Finland självständigt och den s.k. Ålandsrörelsen driver utan resultat kampanj för en åländsk återförening med Sverige.
Ålands särställning i Finland och Europa 2023-10-03 22:00:00Z 0

 Gammalsvenskby - Lars Hallberg

Publicerad den 19 Sep 2023
Vi som minns vår historia kommer ihåg berättelsen om de ca 1000 svenskättade personer från Dagö (Estland) som genom en marktvist var tvungna att lämna sina hem. De blev till sist anvisade mark av den ryska kejsarinnan Katarina II. Denna mark låg i dagens södra Ukraina.
Dagöborna fick år 1782 fotvandra dit vilket tog ca nio månader och när gruppen till sist kom fram hade ungefär hälften dukat under på vägen. Deras nya hem kom att kallas Gammalsvenskby.

Lars berättade hur han genom sitt arbete som ljudtekniker via ett EU-projekt tillsammans med universitetet i Zaporizjzja (Ukraina) kom i kontakt med Gammalsvenskby. Projektet kom bl.a. resultera i en liten dokumentärfilm om invånarna i Gammalsvenskby, vilken han spelade upp för oss. Det var en märklig upplevelse att höra dessa personer berätta lite om sitt liv på fullt förståelig svenska. Än idag finns det personer kvar som talar svenska i byn.
 
 
Gammalsvenskby - Lars Hallberg 2023-09-18 22:00:00Z 0

Platsens själ - Mats Ingemarsson

Publicerad den 04 Sep 2023
Mats Ingemarsson inledde sitt föredrag med att prata om ”Litterär geografi” - ett ganska nytt akademiskt ämne som undersöker platsen eller rummets funktion i litterära verk. Han pekade på det viktiga samspelet mellan texten och det han valt att kalla ”platsens själ”.
Föredragshållaren tog sedan upp det romerska begreppet ”Genius loci” som ursprungligen betecknade en skyddsande för en viss plats, men som idag ofta får betecknar den särskilda atmosfären hos en plats. Begreppet föll nästan i glömska på 1900-talet men börjar nu återkomma.
 
Ingemarsson menade att vi alla upplever Genius loci då och då, och exemplifierade med turisten som besöker Akropolis. Besökaren upplever inte bara ett antal stenpelare - utan också hur de förhåller sig till- och samspelar med platsens själ. Detsamma känner man enligt Ingemarsson när man träder in i en gotisk katedral. Som ytterligare ett exempel nämndes Villa Medici i Italien. Genius loci är också det man upplever när man t.ex. besöker ett hus man är intresserad av kanske köpa, men något känns fel när man kommer in i det. Felet är att samspelet med platsens själ saknas.
 
Platsens själ - Mats Ingemarsson 2023-09-03 22:00:00Z 0

Årets Mariefredsprofil är Jim Sjöberg

Publicerad den 14 Jun 2023
Mariefred Rotaryklubb utnämnde under våravslutningen Jim Sjöberg till Mariefredsprofilen 2023 med följande motivering:
.
Jim har under många år glatt Mariefredsbor och turister med sina gedigna kunskaper om Gripsholms slott och Mariefreds stad, dels genom sina visningar och föredrag på slottet, dels genom stadsvandringar och föredrag på biblioteket och församlingshemmet.
Jim är en högt uppskattad berättare om olika skeenden i vår lilla stads historia och en mycket bra ambassadör för hela Mariefred.

Profilen sade sig vara tacksam, rörd och lite skakad över utmärkelsen och väldigt glad att han och hans fru Barbro bestämde sig för att flytta till Mariefred 1988. Passionen för historia, som han sedan barnsben burit inom sig, fick en chans att blomma ut och han fick drömjobbet på Gripsholms slott. 
 
Avgående president Kjell Kristiansen överräckte diplom och blommor.
Årets Mariefredsprofil är Jim Sjöberg 2023-06-13 22:00:00Z 0

Hållbara transporter

Publicerad den 24 May 2023
Föredragshållare: 
​​​​​​​Mikael Arhusiander, Regional Sales Manager & Key Account Manager för Buses & Coaches, Scania. 
Mikael är civilingenjör och har jobbat på Scania sedan 1995, först på lastbilssidan, men senare med bussar.  Efter en tid i Spanien blev han projektledare för försäljning i Sverige.
 
Scania har ca 45 000 anställda totalt, och ägs numera av VW och Porsche.  Man har ett väl utvecklat försäljnings- och servicenätverk i Sverige där det säljs ca 2 500 lastbilar och 200 bussar per år.  Globalt har man marknader i framförallt Latinamerika, Västafrika, Kina och Australien.  Totalt säljs ca 6 000 bussar, och det rullar ungefär 32 000 Scaniafordon runt om i världen
Hållbara transporter 2023-05-23 22:00:00Z 0

Satellitnavigering - GNSS

Publicerad den 10 May 2023
Kvällens inbokade föredragshållare hade tyvärr insjuknat, men Anders Knutas ställde beredvilligt upp och gav en initierad presentation av GNSS, Global Navigational Satellite System, som vi brukar kalla GPS, Global Positioning System.
 
GPS är det ursprungliga av ytterligare tre liknande system som nu utvecklats: Gallileo – europeiskt; Glonass – ryskt; och Beidou – kinesiskt.
GPS började utvecklas 1973 av den amerikanska militären, som fortfarande äger systemet, men blev inte operativt förrän 1995. Principen med samtliga är att en mottagare – en navigator i exempelvis en båt, bil, flyg eller telefon, tar emot signaler från ett antal satelliter och skärningspunkten av alla dessa signaler anger positionen som longitud, latitud och höjd över en teoretisk, genomsnittlig landyta. Tid är också grundläggande, och är oerhört exakt i dessa system.
Satellitnavigering - GNSS 2023-05-09 22:00:00Z 0

Early Warnings of Conflicts

Publicerad den 26 Apr 2023
Cynthia Abazie, som kommer från Nigeria, studerar sedan ett par år Fred och Konfliktlösningar vid Rotary Peace Centre vid Uppsala Universitet. Cynthia har en bakgrund som jurist i Nigeria och har också studerat Governance and Public Policy vid University of Queensland i Australien. Hon har jobbat på British Council i Nigeria och för UNHCR och World Vision i Australien.

Nigeria är Afrikas folkrikaste land med en befolkning på nära 200 milj. Ungefär 300 etniska grupperingar finns inom dess gränser, och var och en har sitt eget språk. Engelskan är dock allmänt talad och förstådd, och är det gemensamma språket. De största inkomstkällorna är baserade på olja och jordbruk.
 
Vad är då Conflict Early Warning (CEW)? Kort kan det beskrivas som system som identifierar och varnar för potentiella störningar, och som möjliggör mitigering av skadliga slitningar eller krig, och hjälper att i tid vidta åtgärder för att minimera skador.
Early Warnings of Conflicts 2023-04-25 22:00:00Z 0

Stödkonsert för Ukraina

Publicerad den 26 Apr 2023
Söndagen den 23 april arrangerade Mariefred Rotaryklubb och Mariefreds församling 
en konsert med Kiralina Salandy och Jesses New Orleans Band i Mariefreds kyrka. En fullsatt kyrka fick uppleva stor sång- och spelglädje i en repertoar bestående av gospel och ursprungsjazz. Många fina kommentarer har kommit till oss efter konserten.
 
Tack till alla som köpte biljett, sponsrade och lämnade kollekt. Vi är stolta och glada över att kunna skänka 33 000 kr till hjälpinsatser i Ukraina via The Rotary Foundation och Act Svenska kyrkan. 
Stödkonsert för Ukraina 2023-04-25 22:00:00Z 0

500-årsresan - jubileumsåret 2023 i vår kommun

Publicerad den 18 Apr 2023
I måndags fick vi en presentation av planerade tillgivelser i Strängnäs och Mariefred i samband med 500-årsjubiléet av Gustav Vasas val till Sveriges konung 1523 i Strängnäs Domkyrka.
Johanna Nyberg från kommunens Kulturkontor och projektledare för jubileumsåret stod för detta anförande och redogjorde för  en imponerande mångfald med flera hundra begivenheter som kommer att gå av stapeln i kommunen under året.
 
Det blir en resa genom dåtid och nutid, och även med blickar på framtiden, med teman som Makten, Demokratin och Mänskliga Rättigheterna, Folkhälsan, m.m. Aktiviteterna riktar sig till både besökare och invånare i kommunen, till de som verkar inom kommunen, till gamla och unga.
 
 
500-årsresan - jubileumsåret 2023 i vår kommun 2023-04-17 22:00:00Z 0

Episoder från ett långt yrkesliv som kulturjournalist

Publicerad den 28 Mar 2023
Patrik Uhlman, författare och kulturjournalist och f.d. chef på Eskilstuna-kuriren berättade om sitt liv och om sin nya bok ”En riktigt het get”, en bok som Patrik beskriver som en samling anekdoter från ett långt liv som journalist.
Patrik växte upp i Ludvika, och ville först bli läkare, men så ville inte ödet, vilket nog var tursamt, enligt honom själv. I stället hamnade han på Östersundsposten, varpå följde flera befattningar på olika tidningar, bl.a. på Strängnäs Tidning, som f.ö. är den näst äldsta tidningen i Sverige med start 1856. Den äldsta är Norrköpings tidningar.
 
Patrik har även arbetat på Sveriges Radio, b.a. som utrikeskorrespondent med Schweiz som bas. Han nämnde också om ett kort uppdrag för SIDA i Guinea Bissau. Andra sysslor han ägnat sig åt i sitt brokiga liv är som utbildare av journalister på
universitetsnivå.
Episoder från ett långt yrkesliv som kulturjournalist 2023-03-27 22:00:00Z 0

Kvinnligt perspektiv i manliga miljöer

Publicerad den 24 Mar 2023
Kustbevakningens Generaldirektör Therese Mattsson delade med sig av sina erfarenheter av 40 år med ledande positioner i Statens tjänst, varav flera i mansdominerade miljöer.  Nu har Therese beslutat att gå i pension i september år då hon blir 65 år. Eller som hon uttryckte det: " Man ska sluta när man är på topp".

Men för att börja från början så är Therese uppväxt i Lycksele, där hon också gick ut gymnasiet 1977. Därefter valde hon som den första i sin släkt en akademisk bana och avlade 1982 juris kandidat- examen vid Uppsala universitet. En examen som tog henne till Skatteverket i Mariestad, där hon var notarie vid länsrätten i Skaraborgs län fram till 1989, då hon ville ha nya utmaningar.
 
Då sökte hon och var den enda som kom in på en polischefskurs vid Polishögskolan. Under utbildningstiden arbetade hon vid polismyndigheten i Värmland. Något som också blev första kontakten med en mansdominerad miljö, Men då under sin uppväxt i Västerbotten avlagt jägarexamen, blev hon snabb respekterad bland sina manliga kollegor och blev aldrig trakasserad. Hon arbetade som polissekreterare och polismästare i Hagfors och Säffle fram till 1996.
Kvinnligt perspektiv i manliga miljöer 2023-03-23 23:00:00Z 0

Kolmilan - ett kulturarv

Publicerad den 17 Mar 2023
I måndags kväll fick vi ett intressant föredrag av James Tersmeden med bistånd av Gunnar Nygren, som berättade om ”Kolmilan – ett kulturarv”. James har ett förflutet som rotarian i Skåne, men har sedermera flyttat upp till Sörmland och Gnesta, och hans fru Gunilla är nu en av våra medlemmar.
 
James har intresserat sig för den gamla, nu utdöda näringen, kolningen, som dock fortfarande drivs vid Skottvång som en hobby av ett antal entusiaster och är tillika en turistattraktion. Gunnar är ordförande i Östra Sörmlands Gruvförening, och väl insatt i kolningens finesser: han har nyligen skrivit en bok i ämnet: Kolning : historier och hantverk.
Kolarens yrke har beskrivits och besjungits av Dan Andersson, och då getts ett något romantiskt skimmer, men i verkligheten är det ett hårt och smutsigt arbete, och inte helt riskfritt.
 
 
Kolmilan - ett kulturarv 2023-03-16 23:00:00Z 0

Kvinnor tar sin rätt – Medborgarskolan på Fogelstad, Julita

Publicerad den 08 Mar 2023
Föredragshållaren Bengt Olsen har många strängar på sin lyra: I grunden lärare, men också konstnär, författare, föreläsare, och folkbildare. Han har undervisat på Gripsholms Folkhögskola, och brinner för den ursprungliga folkhögskoleidén: att förmedla bildning till de breda folklagren.

Bengt pekade på den allmänna uppfattningen att kvinnor alltid varit i bakgrunden och att inga kvinnor fått erkännande för att ha betytt något för samhällets utveckling, varpå han visade bilder på och berättade om ett antal kvinnor som genom de senaste par hundra åren betytt mycket för vår kultur, genom konst, författarskap, musik, etc. Den s.k. Fogelstadgruppen är ett lysande bevis på kvinnors betydelse för vår utveckling, menar Bengt.
 

 
Kvinnor tar sin rätt – Medborgarskolan på Fogelstad, Julita 2023-03-07 23:00:00Z 0

Svenskt och finskt Nato-medlemskap - en ny europeisk säkerhetsordning

Publicerad den 28 Feb 2023
Conny Edlund, överstelöjtnant vid Arméstaben, höll ett aktuellt föredrag om svenskt och finskt Nato-medlemskap.
Conny arbetar huvudsakligen med underrättelsetjänst och är stationerad i Enköping. Hans föredrag, ganska naturligt, hade anknytning till den ryska invasionen i Ukraina, och Sveriges och Finlands planer på NATO-medlemskap.
Conny började med att definiera några begrepp, som ex. säkerhetspolitik: – kan sammanfattas som alla åtgärder som ett land vidtar för att tillvarata och skydda sina vitala nationella intressen, och som syftar till att säkra en stats fortbestånd vid ett hot.
Vad är då ”hot” i militära termer? Det är en kombination av Kapacitet, Tillfälle och Intention. Kapaciteten kan ofta finnas, t.ex. i form av en armé, men utan de andra parametrarna utgör den ingen fara eller hot.
Är vi då utsatta för ett hot från Ryssland? Ja definitivt, menar Conny, men inte på kort sikt, då alla deras insatser för närvarande är inriktade mot Ukraina. Någon har sagt att ”Krig är blott en fortsättning på politiken men med andra medel”. Kanske något att tänka på i sammanhanget.
Svenskt och finskt Nato-medlemskap - en ny europeisk säkerhetsordning 2023-02-27 23:00:00Z 0

Det nya säkerhetsläget i Sverige – vilket ansvar har
 var och en av oss?

Publicerad den 08 Feb 2023
Lisbeth Brevig är verksam i Civilförsvarsförbundet i Sörmland, där hon är totalförsvarsinformatör, och ansvarig för att
kommunerna upprättar frivilliga resursgrupper, som samarbetar över kommungränserna.
Lisbeth är norsk, gift med en svensk ungrare, sålunda är familjen både EU- och NATO-medlem.
 
Lisbeth började sitt föredrag med att beklaga hur vi för 30 år sedan i den stora svenska ”världsfreden” la ner vårt civilförsvar, vilket inget av våra grannländer gjort, eftersom
de vet att kriser kan uppstå. Nu får vi börja från början och bygga upp ett sådant försvar igen.
Det nya säkerhetsläget i Sverige – vilket ansvar har var och en av oss? 2023-02-07 23:00:00Z 0

Utsatta områden med gängkriminalitet i vår närhet

Publicerad den 31 Jan 2023
Veckans föredrag av Thord Modin, f.d. chef Rikskrim/NOA underrättelsetjänst, handlade om kriminalitet och utsatta områden, och om gängkriminalitet.

Thord började med att ifrågasätta begreppet ”gäng”, eftersom det inte är definierat. Därför kan man heller inte lagstifta något som inbegriper benämningen ”gäng”.
Organiserad brottslighet – ja!
Enligt Thord har dagens kriminalitet sitt ursprung i 60-talets miljonprogram, som till viss del fick stå oanvänt till invandrarströmmarna på 90-talet krävde bostäder, och därmed bildades getton som nu rymmer ca en halv miljon människor. Dessa utgör en grogrund för kriminalitet och bildar många av de s.k. utsatta områdena. En orsak kan man också finna i att trots den höga brottsligheten under 90-talet skedde ingen lagstiftning mot denna.
 
Utsatta områden med gängkriminalitet i vår närhet 2023-01-30 23:00:00Z 0

Galen i ord

Publicerad den 25 Jan 2023
Föredragshållaren Hans Christian Nygård, enligt egen utsago galen i ord, tog oss in i korsordskapandets värld under rubriken ”Ord från vettet”.
Hans Christian (HC) är en av ett fåtal virtuoser på området i Sverige, och skapar regelbundet korsord för Svenska Dagbladet, Aftonbladet och flera veckotidningar, vilket han gjort i 30 år.
 
HC började med att ge oss en inblick i hur ett korsord ”komponeras” – t.ex. skriver man alltid lösningarna först, sedan nycklarna. Det finns ett antal uttryck och ordkonstruktioner som är bra att kunna använda, såsom akrostikon, anagram, homograf, homofon, oronym, homonym, polysemi, oxymoron, etc. (Googla gärna betydelsen).
 
Galen i ord 2023-01-24 23:00:00Z 0

Finland efter 1917 - Frihet, förtryck och framgång

Publicerad den 18 Jan 2023
Den 16 januari höll Ulf Skinnar, historielärare på Gripsholmsskolan, en uppskattad fortsättning på en tidigare föreläsning om historien i vårt grannland.
 
Efter att Finland varit en del av Sverige från 1157 till 1809 och varit ett storfurstendöme i det ryska imperiet mellan 1809 och 1917, förklarade sig Finland självständigt den 6 december 1917 i den s.k. Lantdagen, detta för att undvika att den ryska revolutionen spred sig till Finland.  Detta accepterades av den ryske Tsaren Nikolai II, men mötte motstånd bland arbetarklassen i Finland som gjorde ett socialistiskt kuppförsök, vilket så småningom resulterade i ett mycket blodigt inbördeskrig 1918 mellan de Röda och de Vita. De Röda tog i januari kontrollen över södra Finland.  Regeringen hade dock flyttat norrut till Vasa, fick stöd av majoriteten av folket och lyckades besegra de Röda och uppehålla självständigheten under ledning av Carl Gustav Emil Mannerheim.
Finland efter 1917 - Frihet, förtryck och framgång 2023-01-17 23:00:00Z 0

Marco Smedberg - "Israels Krig"

Publicerad den 29 Nov 2022
Marco Swedberg, militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien gästade oss och pratade om ”Israels krigsmakt - en viktig aktör i Mellanösterns konfliktområde".
 
Marco är väl insatt i ämnet och har skrivit 11 böcker som handlar om Mellanöstern och motsättningarna mellan Israel å ena sidan och Palestina och grannländerna i området å den andra.
 
En kort historisk redogörelse om utvecklingen:  Efter det osmanska rikets sönderfall under första världskriget delades området i stort sett upp mellan England och Frankrike och arabiska ledare.  Det var dock efter att England som följd av en FN-resolution lämnade sitt tidigare Palestinamandat (dagens Israel och Jordanien), och staten Israel bildades, som konflikten uppstod.  Arabstaterna accepterade inte Israel och samma dag som landet föddes utbröt strider.  Därefter har ett antal krig utkämpats mellan Israel och grannländerna, inklusive Egypten.
 
 
Marco Smedberg - "Israels Krig" 2022-11-28 23:00:00Z 0

Boktips inför julen

Publicerad den 15 Nov 2022
Ellen Skarp, bokhandlare och boknörd från Helsingborg, gästade oss och gav boktips inför julen.
Ellen växte upp i Östersund i stor syskonskara, men hamnade så småningom i södra Sverige, där hon under en stor del av livet ägnat sig åt böckernas värld. Hon tycker också om att dela med sig av sin kännedom om litteratur och åker runt och ger presentationer som den vi fick glädjas åt i kväll.  Ellen är också rotarian och har förstås besökt ett stort antal rotaryklubbar och pratat böcker.
 
Boktips inför julen 2022-11-14 23:00:00Z 0

Barbro Westerholm - Om att aldrig ge upp

Publicerad den 01 Nov 2022
Titeln på föredraget är lika med titeln på den bok som Barbro gett ut tillsammans med journalisten Ingrid Kinne Lindgren och som handlar om Barbros liv som kvinna, läkare, ämbetsman och riksdagsledamot.
Fotograf: Thron Ullberg
 
Barbro Westerholm föddes 1933 i Stockholm och tillbringade mycket tid på Landsort där familjen hade ett sommarhus. Ett hus som de, liksom många andra familjer, var tvungna att överge då andra världskriget brutit ut och man behövde inkvartera de 700 soldater som var förlagda här. Barbro minns att det första ord hon som 6-åring lärde sig att läsa var “krig”. Barbros blivande man var ett av de 70 000 finska krigsbarn som kom till Sverige, utan föräldrar, utan personliga tillhörigheter. 
 
Barndomen var präglad av kriget och Barbro minns särskilt ransoneringarna, odling av rotfrukter på Stockholms gator och tågvagnar med tyska soldater på väg upp till Narvik.  Freden kom och med den Deklarationen om de mänskliga rättigheterna.
Barbro fick lära sig att bli självständig. Mormor, farmor och rektorn på flickskolan där hon gick sade alla till henne: “Älska gärna en man, men gör dig inte beroende av honom ekonomiskt!”
Barbro Westerholm - Om att aldrig ge upp 2022-10-31 23:00:00Z 0

Vad är det som händer på elmarknaden?

Publicerad den 12 Oct 2022
Fredrik Stake, affärsområdeschef för elhandel på SEVAB, pratade om kraftsystemet, varför det har blivit så här, hur blir det framåt och vad ska man göra.
 
Förutsättningarna för elproduktion ser olika ut i de nordiska länderna: Sverige har en liten bas av konstant kärnkraftsproduktion, som kompletteras huvudsakligen med vindkraft och vattenkraft, men som varierar beroende på vind och nederbörd.  Norge har huvudsakligen vattenkraft samt en del vindkraft, medan Danmark har en stor del vindkraft och lite värmekraft.  Finland ser i stort sett ut som Sverige.
 
Vad är det som händer på elmarknaden? 2022-10-11 22:00:00Z 0

Att vara sin formel trogen

Publicerad den 07 Oct 2022
Arkitekten Kjell Forshed har ritat bostäder och miljöer för ”vanligt folk” sedan slutet av 60-talet. Detta arbete har han dokumenterat i boken ”Att vara sin formel trogen” som han, generöst, skänkte tre exemplar av till klubben. 
 
När Kjell startade sin karriär hade Statens Planverk organiserat samhällsbygget på så sätt att olika verksamheter skulle hålls geografiskt åtskilda och att alla vägar skulle gå vid sidan om dessa områden. På den typen av förhållningssätt menade Kjell att det finns ”bäst före datum” och att de går i cykler om ung. 10-års perioder.
Att vara sin formel trogen 2022-10-06 22:00:00Z 0

Extra mat

Publicerad av Marianne Philp den 22 Sep 2022

Undernärda barn - familjer behöver mat!

Under september uppmanar vi alla Rotarianer i Sverige att swisha kostnaden för en Rotarylunch/frukost/middag till
900 47 22! Skriv ”Extra mat”.
 
Nu visar många barn tecken på undernäring i North Pokot, Kenya, där Rotary Doctors Sweden är verksamt. I många områden har torkan slagit till, majsen har inte växt, boskap har dött, familjer har för lite mat för sina barn. Även i andra delar av Kenya är skörden mycket mindre än vanligt och import dyrt på grund av kriget i Ukraina.
 
Du kan stödja Rotary Doctors att gör extra insatser:
Under hösten kommer Rotary Doctors att göra extra satsningar för att dessa barn ska få mat. I speciellt utsatta byar kommer undernärda barn och familjer att få stöd med mat, extra mineraler och avmaskningsmedicin. Dessutom kommer redan fler undernärda barn till Rotary Doctors mobila barn- och mödravårdsklinikerna i området. De får också extra mat, samtidigt som de vaccineras mot barnsjukdomar och mammor får preventivmedel och mödravård. Näringsrik gröt och extra mineraler till ett gravt undernärt barn i en månad kostar ca 120 kr.
 
Stöd denna livsviktiga verksamhet, swisha kostnaden för motsvarande en Rotarylunch/frukost/middag: SWISH 900 4722 Bankgiro 900-4722
Skriv ”Extra mat” på inbetalningen.
 
Extra mat Marianne Philp 2022-09-21 22:00:00Z 0

När ryssen kom till Länna

Publicerad den 20 Sep 2022
Leif Ekblom höll ett mycket intressant föredrag om de ryska soldater som under ett antal år bodde i Länna.   
Leif introducerade sig själv som ”gammal knekt”: Han har verkat inomfortifikationsförvaltningen, han har utbildat soldater, utvecklat befästningar, m.m. Han är också ornitolog och medlem av ett antal ornitologiska och friluftsfrämjande föreningar.

Med hjälp av rikliga illustrationer berättade Leif om rysslägret i Länna under andra världskriget. Lägret låg vid gården Rönntorp där Socialstyrelsen under 1940-41 hade uppfört ett 20-tal baracker avsedda för internering av subversiva (läs kommunistiska) svenskar. I stället kom det att bli ett läger för deserterade ryska sjömän. 
 
När ryssen kom till Länna 2022-09-19 22:00:00Z 0

Basta - missbruksrehabilitering genom socialt företagande

Publicerad den 14 Sep 2022
Basta är en ideell organisation som genom socialt företagande erbjuder rehabilitering av personer som hamnat snett i livet. Koncernchefen Åsa Sternrot, ny medlem i Mariefred RK, visade hur Basta är organiserat.

Basta initierades av en Alec Carlberg som tagit idén med sig från Italien, och grundades 1994. (Senare nämndes att Alec då blivit utnämnd till Årets företagare i Nykvarn.) Dess svenska huvudsäte är i Nykvarn, där man nu driver ett antal verksamheter med sina medarbetare, dvs. frivilliga som söker återanpassning i samhället efter ex. missbruk eller brottslighet. Många av dessa medarbetare har tillbringat flera år på anstalt eller i missbruk. I dag sysselsätter man 60 personer i Nykvarn, och arbetar inom ett antal olika inriktningar.
Basta - missbruksrehabilitering genom socialt företagande 2022-09-13 22:00:00Z 0

Jag blev sjukt frisk

Publicerad den 06 Sep 2022
Den 5 september hade vi nöjet att höra Gunnar Åsberg kåsera under titeln ”Jag blev sjukt frisk”om sin upplevelse som prostatacancerpatient. I och för sig inget förnöjsamt ämne, men i Gunnars version blir allt ett nöje.

Gunnar presenterade sig som tidigare rotarymedlem i Eskilstuna, där han också varit president, och som filosof och humorist. Han berättade sedan med, trots det allvarstyngda ämnet, stor humor och många skämt om sjukdomen, behandlingen, och följande konvalescens.
 
Jag blev sjukt frisk 2022-09-05 22:00:00Z 0

Mariefredsprofilen 2022

Publicerad den 23 Aug 2022
Höstterminen startade med att vår president Kjell Kristiansen presenterade årets Mariefredsprofil. I år blev det två personer som fick motta utmärkelsen, nämligen krögarparet Fredrik Åström och Johanna Battaroff, med följande motivering:
 
Fredrik och Johanna har under många år varit djupt engagerade i arbetet med att utveckla Mariefred som bostadsort, besöksmål och arbetsplats. Tillsammans med flera föreningar och andra samarbetspartners har de kommit med idéer och erbjudit lösningar som lockar besökare till staden och stimulerar lokalbefolkningen att engagera sig med nya aktiviteter. Detta gynnar hela Mariefred och bidrar till ytterligare utveckling samt ett positivt samhällsklimat. 
 
Fredrik nämnde i sitt tacktal det långvariga samarbetet mellan Mariefred Rotaryklubb och värdshuset och uttryckte en förhoppning om att detta ska fortsätta många år till.
Mariefredsprofilen 2022 Marianne Philp 2022-08-22 22:00:00Z 0
Stöd vårt arbete för att rädda Östersjön - köp ett armband!  Marianne Philp 2022-06-25 22:00:00Z 0

Gripsholms Trädgårdsstad

Publicerad den 14 Jun 2022
Vårterminens sista klubbmöte gästades av Martin Kruus, en av ägarna till Kruus Hus, en ganska ung lokal byggfirma som vuxit starkt de senare åren.  Martin berättade hur han och hans två bröder tagit över från fadern, som startade firman 1973. Fyra år senare flyttade familjen hit, och har sedan dess varit verksam i Mariefred med omnejd.
 
Fadern vurmade mest för att köpa gamla objekt och renovera för försäljning, medan de tre grabbarna har gått över till nybyggnation på totalentreprenad; markköp följt av projektering, byggnation och försäljning.  Martin själv sysslar helst med försäljning, medan bröderna är bättre på projektering och bygge.
 
Gripsholms Trädgårdsstad kommer att uppföras i två etapper och ligger på en del av den mark som tidigare ägts av golfklubben, och som förvärvades av Kruus 2018. 
Gripsholms Trädgårdsstad Hannu Lehmus 2022-06-13 22:00:00Z 0

Besök hos Lena Linderholm

Publicerad den 31 May 2022
Efter en god middag på restaurang Naskovit förflyttade vi oss till  Lena Linderholms magnifika villa, där hon tog emot och började med en liten rundvandring i sin praktfulla trädgård, varefter vi bjöds in att fritt vandra runt i hennes hem, fyllt med prydnadsföremål,  hennes egen konst, och memorabilier, nya och gamla.
 
Lena berättade sedan med humor och inlevelse lite om sin och den avlidne maken Göstas bakgrund och tillvaro.  Lena och Gösta bodde tidigare i Waxholm men förälskade sig i Strängnäs, och framförallt i det hus Lena fortfarande bor i, och 2006 flyttade de dit.  Lena är också förtjust i Provence där hon har ett hus, och hon besöker då och då sin gård i härjedalsfjällen.
 
Besök hos Lena Linderholm Bo Dahlberg 2022-05-30 22:00:00Z 0

Interaktionsdesign till sjöss

Publicerad den 18 May 2022
Thomas Porathe, Professor i interaktionsdesign Institutionen för design NTNU, Norges teknisktnaturvetenskapliga universitet i Trondheim, är mariefredsbo sedan 25 år tillbaka. När han kom till Mariefred, bodde han på pråmen Hilda i gästhamnen, men bor nu i en villa på Öster. Pråmen finns nu i Uppsala och det är inte otänkbart att han och frun flyttar tillbaka tlll Hilda i en framtid.
 
Thomas har en doktorsexamen i informationsdesign från Mälardalens högskola inom området 3-D sjökort och säker navigation. Han har specialiserat sig på maritima mänskliga faktorer och maritima informationssystem. 
Sedan 2006 arbetar Thomas med E-navigation i olika EU-projekt som BLAST, EfficienSea, MONALISA, ACCESEAS, SESAME II och med de obemannde fartygsprojekten MUNIN, SAREPTA, LOAS och IMAT.      
 
Interaktionsdesign till sjöss 2022-05-17 22:00:00Z 0

Vad gör en konsul egentligen

Publicerad den 12 May 2022
Vår medlem Nils-Eric Wranne inledde sitt anförande med att presentera sin självbiografi – ”Livet på en pinne – Generalkonsulns gyllene minne” Minnen från 49 år som konsul.
 
Karriären startade då en studiekamrat på Harvard Business School, som var från Quito i Eucador, tipsade om att arbeta i hans hemland. Kamraten hade en nära släktrelation till presidenten. En tid senare kom en förfrågan från UD i Quito om Nils-Eric var intresserad av att bli honorärkonsul i Sverige för Ecuador. Det var så Nils-Erics långa karriär som konsul startade. 
Vad gör en konsul egentligen 2022-05-11 22:00:00Z 0

Kvinnors rättigheter i världen - mitt strå till stacken

Publicerad den 05 May 2022
Föredraget den 2 maj hölls av den tidigare internationella presidenten för Zonta, Margit Webjörn.  Zonta International är en ledande global organisation av personer från olika yrkesgrupper som arbetar för att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete.
 
Zonta kan sägas ingå i samma familj av organisationer som Rotary, Lions, och andra.  En grupp framstående kvinnor träffades 1919  i Buffalo, USA, och tog initiativet till föreningen som sedan blev internationell 1930.  Till att börja med engagerade man sig mest för fred och internationell förståelse.
Kvinnors rättigheter i världen - mitt strå till stacken 2022-05-04 22:00:00Z 0

Kavaljersflygeln - ett unikt fuskbygge

Publicerad den 21 Apr 2022
Veckans föredrag gavs av Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg.  
Jim berättade med sedvanlig inlevelse (för de som besökt hans många föredrag på slottet) om Gustav III’s kavaljersflygel, som byggdes under åren från 1773 och ca 20 år framåt. Gustav III bodde själv på slottet 1783-85, och hade ganska naturligt stor inverkan på hur flygeln byggdes. 
Han hade anlitat en Fredrik Adolf Kronstedt som arkitekt, och kombinationen var tydligen inte helt lyckad.  Kungen hade alltid bråttom, enligt Jim, och mycket arbete med grunder och fundament slarvades över, och resultatet ser man nu.  
Kavaljersflygeln - ett unikt fuskbygge 2022-04-20 22:00:00Z 0

Sjuk generalkonsul fick bussig ersättare

Publicerad den 05 Apr 2022
Föreläsningen om vad en konsul egentligen gör skulle ha hållits av Nils Eric Wranne den 4 april, men då Nils-Eric pga sjukdom inte kunde närvara, har hans föreläsning skjutits upp till ett senare tillfälle. 
 
Medlemmen Erik Risberg ställde upp som ersättare och pratade om Sveriges Bussföretag och bussbranschens betydelse.  Erik är själv verksam inom Transportföretagen.  
 
Sjuk generalkonsul fick bussig ersättare 2022-04-04 22:00:00Z 0

Vem är Abdulrazak Gurnah

Publicerad den 21 Mar 2022
Vår medlem Monica Setterwall Wranne höll den 21 mars sitt årligen återkommande och som vanligt fängslande föredrag om föregående års nobelpristagare i litteratur, Abdulrazak Gurnah.
Gurna kommer ursprungligen från ön Zanzibar utanför Afrikas östkust, där han föddes 1948 under den engelska kolonialtiden.  Hans far kom från Yemen och modern var kenyan.  Gurnahs litteratur handlar mycket om konflikterna mellan traditionell kultur och den påtvingade koloniala maktstrukturen, och om slitningar mellan nedärvda och europiska värderingar under den koloniala tiden och under en kaotisk självständighetsprocess.
 
Vem är Abdulrazak Gurnah 2022-03-20 23:00:00Z 0

Kustbevakningens roll till havs och i Mälaren

Publicerad den 07 Mar 2022
Den 7 mars fick vi lyssna till ett föredrag signerat Richard Ullman. Richard har sin arbetsplats på Kustbevakningens, KB, kontor i Södertälje, med ansvar för Mälaren.
KB har 22 bevakningsstationer i Sverige, inklusive en flygkuststation. Det finns lednings- och stödorganisationer i Karlskrona, Göteborg, Stockholm, Nyköping och Härnösand, och en nationell ledningscentral i Göteborg.
KB har totalt ca 830 anställda, varav ungefär 500 till havs.
 
Kustbevakningens roll till havs och i Mälaren 2022-03-06 23:00:00Z 0

Framtidssäkra Sverige - nya stambanor

Publicerad den 24 Jan 2022
Den 21 januari genomfördes föredraget via Zoom, medan auditoriet fanns på Gripsholms Värdshus. 
Björn Westerberg arbetar på konsultbolaget WSP som direktör för the European Rail Advisory Group. Tidigare har han jobbat inom EU och SJ, och har också varit reservofficer och reseledare. 

Björn började med att nämna utvecklingen inom järnvägen i Japan, som började med sin Shinkansen i 1964, och Kina, som nu har ett enormt landstäckande nät av snabbtåg med 8 linjer i Nord-Sydlig och 8 linjer i Öst-Västlig riktning.
Framtidssäkra Sverige - nya stambanor 2022-01-23 23:00:00Z 0

Fjärde väggen i ishallen

Publicerad den 19 Dec 2021
Mariefred Rotaryklubb har ännu en gång skänkt ett bidrag till IFK Mariefred i arbetet med att förbättra isbanan på Hammarens IP i Mariefred. "Rädda isbanan 2.0" handlar om  att bygga den fjärde väggen och få en komplett ishall, som idrottsklubben, skolorna och allmänheten kan använda även vid svåra väderlägen.
Strängnäs kommun har avsatt finansiella medel i sin investeringsplan för åren 2021-2023 och IFK Mariefred har bjudit in Mariefredsborna att bidra till ett rikt idrottsliv för barn, unga och vuxna genom att sponsra projektet och samla in 20% av den totala kostnaden. 
Fjärde väggen i ishallen 2021-12-18 23:00:00Z 0

Finlands historia 1809-1917

Publicerad den 06 Dec 2021
Den 6 december, på Finlands självständighetsdag, hade vi besök av Ulf Skinnar, som med stort engagemang berättade om Finland under de drygt 100 åren som ryskt territorium 1809-1917. Ulf är historiker och arbetar sedan tre år på Gripsholmsskolan där han undervisar i samhällskunskap och religion.
 
Ulf visade många fina bilder om hur Finland, som tidigare var en del av Sverige, blev ryskt. År 1807 hölls ett möte mellan Alexander 1 och Napoleon där den svenska frågan diskuterades. Sverige inklusive Finland var vid den tiden självständigt medan övriga Europa lydde under Napoleon. Resultatet av mötet blev att Finland angreps av Ryssland året därpå. 
 
Finlands historia 1809-1917 2021-12-05 23:00:00Z 0

Våtmarker på Utö

Publicerad den 21 Nov 2021
På Utö har man nu anlagt tre våtmarker och med Utö som bas vill "Initiativ Utö" skapa en skalbar modell för att göra skillnad på riktigt. 
Genom våtmarkerna vänder man på negativ miljöpåverkan genom att återställa marina miljöer och skapa cirkulära system för att förbättra förutsättningar för djur och människor samt nyetablera åtgärder, som är till gagn för miljön. Ledorden är HÅLLBARHET I PRAKTIKEN.
 
För mera info om se:  https://initiativuto.se
 
Detta är en konkret åtgärd, som är mycket intressant för vårt ”Rädda Östersjön” projekt.
Nedan hittar Du också länken till inspelningen av Robert Cederlunds, ordföranden för  "Initiativ Utö",  presentation vid BASRAN, Baltic Sea Regional Action Networks webbinarium den 2 oktober 2021. Det har skapats en modell för att anlägga våtmarker som har målet att anlägga 3000 våtmarker - mede andra ord från mikro till makro!
Våtmarker på Utö 2021-11-20 23:00:00Z 0

Internationella poliodagen 24 oktober

Publicerad den 17 Oct 2021

Samverkan mellan globala organisationer nära att helt utrota Polio

Polio har genom årtusenden varit ett gissel för mänskligheten. I mumier från cirka 100 f.Kr. har tecken på polio hittats. Polio orsakas av virus. Spridningen sker genom förorenat vatten. 
Under 1940- och 1950-talen drabbades USA och Västeuropa av epidemier (USA utvecklade vaccinerna). I Sverige drog en epidemi fram 1954. Cirka 3.000 personer blev förlamade. Framför allt drabbades barn av sjukdomen, som förr var mera känd som barnförlamning. 
Internationella poliodagen 24 oktober 2021-10-16 22:00:00Z 0

Storslam för klubben i distriktsmästerskapet i golf

Publicerad den 11 Sep 2020
Årets DM i golf avgjordes, i regi av Mariefred RK – Lottie, Bertil Björn och Lars Olof - på Gripsholms Golfklubb den 4 september.
En nyhet i år var att det inte bara var Rotarymedlemmar som fick vara med och tävla. Det bjöds även in till en helt ny klass kallad ”medföljande”. Tanken var att det inte bara är vi medlemmar som ska ha kul på golfbanan utan att vi också kan bjuda med våra golfkompisar som kanske också kan vara potentiella medlemmar. Idén är stulen ifrån Värmdö-Skärgård RK som, i flera år, har gjort på samma sätt när man bjuder in till Rotarygolfen på Norråva.
Totalt var vi 40 deltagare, varav 12 var medföljare. De 28 Rotarymedlemmarna tävlade om lagpriset –- de tre bästa från varje klubb. Priset är ett vandringspris i form av en vacker tennskål. Individuellt tävlar man också om ett vandringspris, Pauls Planka. Dessutom fanns ett prisbord för både ”Rotary- och den ”Öppna” klassen.
Vi var framgångsrika och vann, genom Björn, Lars Olof och Lottie Orrvik, för andra året i följd lagpriset. Björn segrade dessutom individuellt och tog därmed hem Pauls Planka med utomordentliga 67 slag – en värdig vinnare!
Från arrangörshåll vill vi tacka alla deltagare för i år och hälsa såväl er som nya deltagare varmt välkomna tillbaka nästa år.
 
 
Storslam för klubben i distriktsmästerskapet i golf 2020-09-10 22:00:00Z 0

Att hjälpa människor med funktionsnedsättning göra sin egen musik

Publicerad den 28 Mar 2018
artikeltumnagel
Musik har varit en viktig del i att skapa ett vanligt liv för elever med funktionsnedsättning på Paul Harris musikskola i Lublin, Polen. Skolan grundades av rotarymedlemmar och har 20 elever med olika funktionshinder, inklusive Downs syndrom, autism och synskador. Lublin-Centrum-Marie Curie-Sklodowska Rotary Club har finansierat skolan med hjälp av Rotary Foundations matchande bidrag och Henryk Wieniawski Musikaliska Sällskap, som inrymmer skolan.
Att hjälpa människor med funktionsnedsättning göra sin egen musik 2018-03-27 22:00:00Z 0 musik

Att finna en fristad

artikeltumnagel
Angalia Bianca hade i åratal sovit i övergivna byggnader över hela Chicago. Hon stal, hon använde droger. Hon åkte in och ut ur fängelse för förfalskning, stöld, intrång och innehav av narkotika. Men efter att hon landat i fängelse för sjunde gången, hade något förändrats. Bianca visste att hon ville ha ett bättre liv. Och hon visste precis vad hon skulle göra. Efter att ha avtjänat sin tid, sökte Bianca hjälp hos en lokal organisation för hemlösa. De såg till att hon fann en fristad i deras boende i stadsdelen Rogers Park. Bianca följde programmet noggrant, hon deltog i alla obligatoriska möten, klarade drogtesterna och anmälde sig regelbundet. 
Att finna en fristad 2018-03-27 22:00:00Z 0

Rädda liv i Ghana

artikeltumnagel
Hur är det att ta ett stort team till Afrika? Det har förmodligen varit en av de mest givande upplevelserna i mitt liv. I mitten av februari började jag leda rotarymedlemmar från hela östkusten i USA genom Ghana. Jag har försökt att ge teamet ett ghanskt välkomnande som jag fått på mina tidigare resor. En omfattande resa är en verklig välsignelse eftersom varje person ser Ghana och vårt arbete på olika sätt.
En höjdpunkt för teamet var att hälsa på hövdingen av Sagadugu. De blev engagerade att köpa getter och mat till barn i byarna där jag stöder åtta stycken kyrkor. Det var fint att träffa pastorerna i de flesta av de åtta kyrkorna,  men jag var tvungen att förklara att vi var bara på genomresa på väg till Bolgatanga.
Rädda liv i Ghana 2018-03-27 22:00:00Z 0
Tags