Publicerad den 08 Mar 2023
Föredragshållaren Bengt Olsen har många strängar på sin lyra: I grunden lärare, men också konstnär, författare, föreläsare, och folkbildare. Han har undervisat på Gripsholms Folkhögskola, och brinner för den ursprungliga folkhögskoleidén: att förmedla bildning till de breda folklagren.

Bengt pekade på den allmänna uppfattningen att kvinnor alltid varit i bakgrunden och att inga kvinnor fått erkännande för att ha betytt något för samhällets utveckling, varpå han visade bilder på och berättade om ett antal kvinnor som genom de senaste par hundra åren betytt mycket för vår kultur, genom konst, författarskap, musik, etc. Den s.k. Fogelstadgruppen är ett lysande bevis på kvinnors betydelse för vår utveckling, menar Bengt.
 

 
Fogelstadgruppen bildades 1921 på initiativ av Elisabeth Tamm på godset Fogelstad i Julita, dit hon bjöd in Ada Nilsson,  Honorine Hermelin , Kerstin Hesselgren och Elin
Wägner. Gruppen som då skapades var politiskt engagerad, men partipolitiskt obunden. Gruppens verksamhet grundades delvis på samma ideal som folkhögskolan, nämligen att ge allmän bildning och utbildning i medborgarskap, men speciellt till kvinnor.
Dess främsta praktiska insats var den kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad, som startade 1924 men lades ner efter en kort tid. Den fokuserade på allmänbildning och utbildning i kulturella och humanistiska ämnen, såsom jämlikhet, hälsa, politik – radikala tankar på den tiden.

Folkhögskolan har betytt mycket för kvinnans utveckling i Södermanland, och han nämnde speciellt Åsa och Gripsholms folkhögskolor.