Publicerad den 29 Nov 2022
Marco Swedberg, militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien gästade oss och pratade om ”Israels krigsmakt - en viktig aktör i Mellanösterns konfliktområde".
 
Marco är väl insatt i ämnet och har skrivit 11 böcker som handlar om Mellanöstern och motsättningarna mellan Israel å ena sidan och Palestina och grannländerna i området å den andra.
 
En kort historisk redogörelse om utvecklingen:  Efter det osmanska rikets sönderfall under första världskriget delades området i stort sett upp mellan England och Frankrike och arabiska ledare.  Det var dock efter att England som följd av en FN-resolution lämnade sitt tidigare Palestinamandat (dagens Israel och Jordanien), och staten Israel bildades, som konflikten uppstod.  Arabstaterna accepterade inte Israel och samma dag som landet föddes utbröt strider.  Därefter har ett antal krig utkämpats mellan Israel och grannländerna, inklusive Egypten.
 
 
Med hjälp av ett antal kartor och bilder åskådliggjorde Marco de olika tvisterna som förekommit genom åren.  Vi minns säkert 1956 - Suezkrisen med Egypten; 1967 -  sexdagarskriget med Jordanien, Syrien och Egypten; och 1973 -  oktoberkriget med Egypten och Syrien; 1982 -  inbördeskriget i Lebanon.  På senare år har konflikterna mestadels bestått av befolkningens uppror på Västbanken och Gaza på grund av missnöje med israelisk politik och israeliska bosättningar på ockuperade områden.
 

En faktor att räkna med är att dagens stormakter också har intressen i omgivningen som i hög grad påverkar utvecklingen.
Marco tror inte att konflikten med Gaza eller Västbanken är någon allvarlig fara för Israel – den stora risken ligger hos det iranstödda Hizbollah i Libanon.
Marco avslutade med att nämna två tänkbara alternativ för en lösning på konflikten: den mirakulösa eller den praktiska.  Den mirakulösa vore att parterna kommer överens.  Den praktiska vore att Gud kommer ner och ordnar upp det hela!