Publicerad den 30 Nov 2023
Journalisten Jörgen Huitfeldt var tidigare anställd på Sveriges Radio, Ekoredaktionen, 1998 - 2017 och arbetade där såväl som reporter, programledare och producent. Under den senare delen av sin anställningstid funderade han mycket över mediernas roll i civilsamhället och hur den faktiskt sköttes.
Hans bild av det dåvarande medielandskapet var att allt ”hela tiden blev kortare, snabbare, mer präglat av flockmentalitet och omotiverad känslosamhet”. Funderingarna ledde så småningom att han sa upp sig från Sveriges Radio (och omedelbart blev bortretuscherad från en bild med programledare).

Han kom i kontakt med publikationen Kvartal, som då bestod av en blogg, där några få texter per månad publicerades. Kvartal drivs nu av Jörgen Huitfeldt och Ludde Hellberg, båda journalister. Man publicerar nu ett flertal genomarbetade texter och poddar om politik, samhälle och kultur varje vecka.
 
Jörgen Huitfeldt tog frågan om invandring och integration som ett första exempel på att journalistiken tidigare varit alltför hovsam och okritisk till vad som framförts från politiken. Att koppla ihop frågan om invandring med problem för samhället gjordes aldrig av journalistiken. Det var enligt Huitfeldt närmast tabubelagt att göra det. En vändpunkt var enligt föredragshållaren den intervju som SVT:s Anders Holmberg gjorde med Stefan Löfvén, där Holmberg pressade statsministern om det ökande dödliga våldet på ett sätt som inte skett tidigare och där Stefan Löfvén till slut svarade ”Vi såg det inte komma”.
 
Möjligheten att få välja kön var ett annat exempel som Jörgen Huitfeldt tog som illustration till vad det leder till när journalistiken inte har ett tillräckligt kritiskt förhållningssätt och pekar på problem som politiska förslag och beslut kan leda till. Enligt Huitfeldt har journalistiken i denna fråga hjälpt till och okritiskt fört ut ett politiskt budskap, vilket han menade var ett ganska ryggradslöst beteende av en yrkeskår. Idag ställs politiska förslag som tidigare var otänkbara att framföra. Om journalistiken hade gjort sitt jobb tidigare hade dessa förslag enligt Huitfeldt tagits upp tidigare, men det sitter alltför mycket i väggarna på redaktionerna vad som är ok att publicera. Jörgen Huitfeldt menade att journalister inte är särskilt modiga och inte vill bli exkluderade ur gruppen av andra journalister. Enligt Huitfeldt är det viktigt att journalistiken inte har någon annan lojalitet än att söka sanningen och lyfta problem så att makthavarna ser dem.
 
Huitfeldt övergick sedan till att tala mer om vad Kvartal ska stå för. Drivkraften är att Kvartal ska vara mer neutralt och förutsättningslöst än de vanliga medierna. Enligt föredragshållaren ska Kvartal inte väja för kontroversiella ämnen eller personer. Man ska inte heller ansluta sig till liberala eller progressiva värderingar och inte dras med av känslor. Saklighet och analys är enligt Jörgen Huitfeldt viktigt för Kvartal. En annan ledstjärna är att intervjuer ska få ta tid. Man vill inte heller komma med pekpinnar utan alltid utgå från att läsarna/lyssnarna kan tänka själva.