Publicerad den 12 Oct 2022
Fredrik Stake, affärsområdeschef för elhandel på SEVAB, pratade om kraftsystemet, varför det har blivit så här, hur blir det framåt och vad ska man göra.
 
Förutsättningarna för elproduktion ser olika ut i de nordiska länderna: Sverige har en liten bas av konstant kärnkraftsproduktion, som kompletteras huvudsakligen med vindkraft och vattenkraft, men som varierar beroende på vind och nederbörd.  Norge har huvudsakligen vattenkraft samt en del vindkraft, medan Danmark har en stor del vindkraft och lite värmekraft.  Finland ser i stort sett ut som Sverige.
 
Fredrik nämnde en del om den komplicerade bilden av distribution av elen inom länderna, mellan länderna och utanför Norden, och hur prisbilden påverkas.  Ett kraftbolag säljer ganska naturligt hellre till England och får kanske 10 gånger så mycket betalt som om de skulle sända elen till någon marknad inom Norden.
 
Han berättade vidare hur volatiliteten började öka förra vintern, och jämförde dagens enorma fluktuationer i spotpriser med hur det såg ut för ett par år sedan då priserna låg i stort sett konstant under olika årstider. 
Några orsaker till varför det blivit så här:  nedläggning av kärnkraft; långa tillståndsprocesser; motstånd från allmänheten, lokala politiker och från Försvarsmakten till utbyggnader; vindkraftsutvecklingen; och ökade gaspriser i Europa. 
 
Hur blir det då framöver?  Fredrik förutspår fortsatt höga priser och osäker tillgång kommande vinter med risk för frånkoppling, speciellt om det blir en kall vinter.  Det krävs politiska insatser för att rädda enskilda och företag, anser Fredrik.
 
Vad ska man då som elkonsument göra?  Det beror naturligtvis på den enskilda situationen, men några saker kan nämnas: att spara energi är ju en självklar åtgärd så långt det låter sig göra; om möjligt flytta konsumtionen i tiden om man har timpris; använda fjärrvärme om möjligt; investera i solceller; fundera på huruvida fast eller rörligt pris är fördelaktigt.  
 
Som avslutning rådde Fredrik oss att ”Förtöja för storm”, inte speciellt uppmuntrande, och det kommer sannolikt att bli värre innan det blir bättre.